Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο του BipolarLab.edu.gr, με κατανόηση στις δυσκολίες της εποχής που διανύουμε και με σεβασμό στη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας σας, ανακοινώνει την νέα εθελοντική δράση  “Γνωριμία και Ενημέρωση’’ για όλους τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την συναισθηματική τους υγεία.

Γνωριμία & Ενημέρωση

Ποιός είναι ο στόχος της δράσης;


Στόχος της δράσης είναι να προσφέρει υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την διάθεσή τους και η προαγωγή της συναισθηματικής υγείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.  

Τι γίνεται στη δράση;


Για αρχή προσφέρεται μια πρώτη συνάντηση Γνωριμίας σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει δυσκολίες με την συναισθηματική του υγεία με τους ειδικευόμενους ψυχολόγους του Bipolarlab.edu.gr


Παρέχεται ένας ασφαλής χώρος όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα και εμπιστευτικά τα προβλήματά τους καθώς και το πότε ξεκίνησαν αυτά. 

Ενημέρωση

είμαστε ΕΔΟ και σας βοηθάμε να καταλάβετε την παρούσα καταστασή σας.

Ατομική Υποστήριξη

είμαστε ΕΔΟ και σας υποστηρίζουμε με κοινωνικές δραστηριότητες σε ατομική βάση.

Ομαδική Υποστήριξη

είμαστε ΕΔΟ και σας βοηθάμε να κάνετε φίλους και να αλληλοστηριχθείτε.

Τι περιλαμβάνει η Ενημέρωση;


Στην δεύτερη συνάντηση θα ακολουθήσει  Ενημέρωση για την παρούσα ψυχολογική κατάσταση και ανάγκες του κάθε συμμετέχοντα (ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ). 


Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου δίνεται η δυνατότητα συνέχισης της υποστήριξης σε ομαδική (ομάδες υποστήριξης) ή ατομική βάση (κοινωνική "συνταγογράφηση” ή “συμφιλίωση”). 


Όπου κριθεί απαραίτητο και εφόσον αυτό ζητηθεί υπάρχει η δυνατότητα παραπομπής σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε ατόμου). 


Τέλος παρέχεται η δυνατότητα Συνεχόμενης μέριμνας της πορείας του κάθε ατόμου, καθώς δίνεται η δυνατότητα  παροχής περαιτέρω ατομικών συναντήσεων μέσα στο χρόνο (1-3 φορές), με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δράσης, καθώς και την καλύτερη στήριξη των συμμετεχόντων.

Τι είναι η παρέμβαση της “Συμφιλίωσης” (befriending);

H Συμφιλίωση” (befriending) αποτελεί μια ατομική ψυχοκοινωνική παρέμβαση υποστήριξης που έχει στόχο επίσης την βελτίωση της διάθεσης και κοινωνικοποίησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την συναισθηματική τους υγεία.

Στην “Συμφιλίωση” δημιουργείται μία υποστηρικτική “φιλική” σχέση μεταξύ ενός ατόμου που έχει λάβει τον ρόλο του συμφιλιωτή (υποστηρικτή befriender) και ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει δυσκολίες με την συναισθηματική του υγεία. 

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων - συναντήσεων συζητιούνται καθημερινά θέματα σε ένα φιλικό επίπεδο χωρίς σκοπό  την επίλυση προβλημάτων ή την εξερεύνηση των συναισθημάτων του ανθρώπου που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Επικεντρώνεται σε ουδέτερα θέματα και αποφεύγει τη συζήτηση των συμπτωμάτων ή τυχόν δυσκολίες που βιώνει στη ζωή του ο ασθενής. Οι συμφιλιωτές είναι ζεστoί και δείχνουν κατανόηση σαν καλοί “φίλοι”. 

Η παρούσα παρέμβαση ξεκίνησε και σχεδιάστηκε στην Μ. Βρετανία και χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη. 

Παρέχει στους ανθρώπους μια νέα κατεύθυνση στη ζωή, ανοίγει μια σειρά από δραστηριότητες και τους οδηγεί σε αυξημένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Τι κάνουν οι ομάδες υποστήριξης (social support groups);

Σκοπός της κάθε ομάδας είναι η υποστήριξη, γνωριμία, η μεταφορά εμπειριών, προβληματισμών, ανησυχιών και σκέψεων μεταξύ των μελών τους.

Η δημιουργία σχέσεων μεταξύ των μελών, στη βάση της επικοινωνίας και της αμοιβαίας στήριξης. Η σημασία αυτής της έμπρακτης κοινωνικής στήριξης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει μεταξύ άλλων σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη ανάρρωση, στη διαχείριση και βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ανθρώπων με γενικότερες δυσκολίες συναισθηματικής υγείας καθώς και σε ποιο ειδικές διαταταχές όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Παρέχονται ομάδες υποστήριξης για ανθρώπους με γενικές δυσκολίες ψυχικής υγείας (άγχος - κατάθλιψη), και για ανθρώπους με διπολική διαταραχή και τους συγγενείς τους.

Οι ομάδες συντονίζονται από τους ειδικευόμενους ψυχολόγους του BipolarLab.edu.gr

Σε ποιους απευθύνονται;

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση” και η “Συμφιλίωση”απευθύνονται σε ανθρώπους που νιώθουν μόνοι, μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένοι, να έχουν άγχος, σκαμπανεβάσματα στην διάθεση ή να αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα με την Ψυχική τους υγεία. 

Οι ομάδες κοινωνικής υποστήριξης απευθύνονται σε ανθρώπους με δυσκολίες στη συναισθηματική τους υγεία (Άγχος - κατάθλιψη), με διπολική διαταραχή αλλά και τους συγγενείς τους.

Οι μελέτες αποτελεσματικότητας έχουν δείξει ότι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητας ζωής του ατόμου και να βελτιώσουν τη διάθεση και τις κοινωνικές σχέσεις.

Παρόλα αυτά ΔΕΝ μπορούν να αντικαταστήσουν την ψυχολογική και ψυχιατρική θεραπεία σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Μπορούν όμως να λειτουργήσουν συνδυαστικά με αυτές και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους καθώς και την ποιότητα της ζωής τους. 

Τι κοστίζει η συμμετοχή;

Η δράση αυτή πραγματοποιείται χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες, από τους ειδικευόμενους Ψυχολόγους  του Bipolarlab.edu.gr στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους και αφορά κάθε άνθρωπο που αντιμετωπίζει δυσκολίες με την διάθεση του και αναζητά βοήθεια. Τα έξοδα της δράσης καλύπτονται από την ιδιωτική δουλειά και το κοινωνικό έργο του BipolarLab.com. Μπορείτε να κάνετε εθελοντικές εισφορές, όποτε θέλετε και ό,τι μπορείτε, χωρίς να έχετε την οποιαδήποτε υποχρέωση για αυτό. 

Ποιος παρέχει και επιμελείται την δράση;

Την Γνωριμία & Ενημέρωση συντονίζουν οι ειδικευόμενοι ψυχολόγοι του BipolarLab.edu.gr με την καθοδήγηση και εποπτεία του Δρ. Ιωάννη Μάλλιαρη & των συνεργατών του. 

Που γίνεται η δράση;

Οι συναντήσεις γίνονται Διαδικτυακά μέσω Zoom ή google meet και παρέχεται σε πανελλαδικά.

Ποιες είναι οι σημαντικές ημερομηνίες;



Πως ξεκινάω; 


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 2102203148 ή ηλεκτρονικά κάνοντας την εγγραφή σας στην φόρμα του edomazi.gr 



Ψυχοεκπαίδευση & Παρέμβαση

Τι είναι η Ψυχοεκπαίδευση;

Από τις 11/2022, οι ειδικευόμενοι ψυχολόγοι του BipolarLab.edu.gr που έχουν ολοκληρώσει και το Β' κύκλο της εκπαιδευσής τους και έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου, είναι σε θέση να παρέχουν προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης σε ασθενείς με διαταραχές της διάθεσης. 

Η σωστή και στοχευμένη ψυχοεκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την θεραπεία. Ενδυναμώνει τον ασθενή, βοηθάει την οικογένεια και χτίζει εμπιστοσύνη στη θεραπευτική σχέση.

Η Ψυχοεκπαίδευση παρέχεται σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Το πλαίσιο αποφασίζεται από την εποπτική ομάδα σε συνεργασία με τον κάθε ασθενή.

Στις συνεδρίες ψυχοεκπαίδευσης συζητούνται τα θέματα της διάγνωσης του ασθενή, παρέχονται σωστές σχετικές πληροφορίες, γίνεται χρήση βιβλίων & ταινιών που έχουν ψυχοεκπαιδευτική αξία και παρακολουθούνται σχετικά webinars.

Στόχος της ψυχοεκπαίδευσης είναι να μάθει ο κάθε θεραπευόμενος τα κλινικά του θέματα όσο καλύτερα γίνεται ώστε να είναι σωστά ενημερωμένος και ενδυναμωμένος να παίρνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την διαχείριση και τη θεραπεία της υγείας του.

Τι είναι η παρέμβαση της Κοινωνικής “Συνταγογράφησης”(social prescribing);

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση”(social prescribing) αποτελεί μια βραχεία ψυχοκοινωνική παρέμβαση που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου και της διάθεσής του. 

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση” μπορεί να περιλαμβάνει εξατομικευμένη παραπομπή σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως: Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες (π.χ Ζωγραφική, Φωτογραφία, επισκέψεις σε μουσεία), Αθλητικές δραστηριότητες (π.χ Γιόγκα, Πεζοπορία, κολύμβηση, χορός), Δραστηριότητες με στόχο την επαφή με τη φύση (π.χ περίπατοι σε δάση και πάρκα, ορειβασία, ιππασία) και  Πνευματικές δραστηριότητες ( π.χ Διαλογισμός, Δημιουργική γραφή, Ομάδες ανάγνωσης βιβλίου).  

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση” αποτελεί εξατομικευμένη παρέμβαση και βασίζεται στις αρχές της Συμπεριφορικής Κινητοποίησης (Behavioral Activation), η οποία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ψυχολογικές θεραπείες της κατάθλιψης. 

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση” πραγματοποιείται μέσα από την συνεργασία επαγγελματιών στον τομέα της ψυχικής υγείας με υπηρεσίες και προγράμματα που παρέχονται από την κοινότητα (π.χ δήμοι, δημόσιοι φορείς, Κέντρα Ημέρας), τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε εθελοντικό πλαίσιο δραστηριοτήτων  ή με μικρό κόστος για τις υπηρεσίες. 

Διαδικτυακές Παρουσιάσεις